tisdag 4 april 2017

Trots att vi bor så nära varandra är vi väldigt olika. Detta är inte så konstigt med tanke på att länderna har helt olika historisk bakgrund. Sedan är det ju även de ekonomiska och sociala faktorerna som spelar in. Allt detta påverkar hur vi uppfattar varandra. Har du någonsin undrat vad polacker tycker om nordbor? Här kommer en kort lista över olika fördomar/åsikter:

1) Alla svenskar är blyga
Orden blyg och svensk verkar vara synonyma med varandra i det polska språket. De flesta polacker uppfattar svenskar som människoskygga varelser som blir helt tysta och röda i ansiktet så fort de träffar någon. Detta kan bero på att vi polacker älskar att prata i flera timmar. Den som vill svara på en enkel fråga nöjer sig aldrig med ett kort svar. Den som pratar längst vinner.

2) Svenskar är känslokalla
Många polacker tycker att svenskar har svårt att visa känslor. Huruvida detta är sant eller ej tänker vi inte avgöra. Att svenskar uppfattas på det sättet kan bero på att polacker verkar vara mindre benägna att undvika konflikter. Att öppet visa sin ilska eller kritisera någon anses vara helt normalt.

3) Stenrika
Enligt många polacker tjänar alla svenskar så mycket att de bokstavligen vältrar sig i pengar. För ett par månader sedan om att man skulle införa två timmar kortare arbetstid. Att detta endast gällde några specifika yrkesgrupper bortsåg man dock ifrån.

4) Allt ska göras i tid
Du som ska resa till Polen behöver inte vara orolig. Överlag har svenskar ett gott rykte bland polacker så du kommer nog att bli bemött på ett vänligt sätt. Svenska företag förknippas ofta med hög kvalitet och punktlighet. Det är nog därför många polacker vallfärdar till IKEA på söndagarna :-)

Då var det allt för idag! Kom ihåg att denna artikel bara handlar om exempel på fördomar. Det är långtifrån alla polacker som har sådana åsikter!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar