torsdag 13 oktober 2016

Polen, varför ska man resa dit?


Vad tänker du på när du hör ordet Polen? Ett ointressant land med hög arbetslöshet beläget någonstans i gränslandet mellan Tyskland och Ryssland? En uppsjö av grå, fallfärdiga höghus som borde ha renoverats för fyrtio år sedan? Eller polska snickare som jobbar på byggplatsen utanför ditt hem?
Det ökända "Falowiec"-höghuset i Gdansk, Polens längsta höghus. Källa:Wikipedia
Polska vägar är inget vi är direkt stolta över... Källa:MemeCenter


Det vore meningslöst att påstå att inget av det som skrivits ovan är sant. Det ligger nog lite sanning i alla dessa fördomar. Polen är dock mycket mer än så. Spännande mattraditioner som under århundradenas lopp har formats och mejslats av kulturer från många olika länder såsom Tyskland, Tjeckien, Ungern, Ukraina, Ryssland och Litauen. Frodande storstäder där det vimlar av företagsamma människor som driver landet framåt. När man besöker Polen för första gången känns det plötsligt som att de grå höghusen bara är en pytteliten del av vad landet har att erbjuda.
Läckra polska piroger - smaskens! Källa: kulinarnefantazje.wordpress.com

För varje dag som går dyker det upp nya kontorskomplex.
Olivia Business Centre i Gdansk. Källa: thecity.com.pl

Att lära sig polska är ingen dans på rosor ;-) Källa: Pinterest


Vill du förbereda dig lite innan du utforskar detta spännande land? I så fall är den här sidan för dig. Här kommer det nämligen att skrivas om allt det goda som har med Polen att göra! Särdeles mat, mysiga restauranger, härliga uteserveringar där man kan få lite färg i ansiktet, stämningsfulla städer fullspäckade med sevärdheter, intressanta fakta om det invecklade polska språket som inte ens vi polacker behärskar fullt ut och mycket, mycket mer :-)

Välkommen!